Virtualizace XEN

Virtualizace - XEN (Debian Linux)

Virtualizace ve světě IT začíná být stále použivanější. Z toho důvodu jsem se rozhodl otestovat jeden z nejvíce chválených softwarů, kterým je XEN. Jedná se aplikaci určenou pro linuxovou platformu. To ovšem neznamená, že nemůžeme virtualizovat také jiné operační systémy (např. MS Windows)!

V porovnání s jinými virtualizačními nástroji (WMware...) není XEN typickým představitelem této skupiny nástrojů. Jedná se totiž o nástroj, který nevyužívá plnou virtualizaci (tj. také emulaci procesoru), ale tzv. paravirtualizaci. Rozdíl je v tom, že při plné virtualizaci dochází k emulaci celého počítače, kdežto při paravirtualizaci může virtualizovaný server také přistupovat k jednotlivým periferiím. Podkladový operační systém pouze řídí přístupy k jednotlivým periferiím.

Samotné stroje realizované pomocí XENU jsou označovány DOMU, kdežto podkladový systém označujeme DOM0. Pro provoz DOMU serverů je nutné buď modifikovat jádro spouštěného virtuálního systému nebo mít procesor s podporou virtualizace, který vše zabezpečí sám. Podporou virtualizace zjistíme v případě procesoru od Intelu zadaním příkazu:
cat /proc/cpuinfo
Výpis který obržíme by měl obsahovat v položce "flags" zkratku "vmx".

Instalace XENU

V mém případě mám přiravený podkladový systém, který je tvořen distribucí Debian Linuxu, konktrétně verzí Etch. Dříve než se pustíme do instalace samotného XENU, je nutné zjistit aktuální verzi, kterou máme dostupnou v repositáři Debianu. To můžeme zjistit příkazem:
apt-cache search xen-linux-system
Vybereme nejnovější verzi a následujícím příkazem XEN nainstalujeme do systému:
apt-get install xen-linux-system-2.6.18-6-xen-686
Protože je verze hypervisoru standardně určena pro systémy s více než 4GB paměti, mohla by se při zavádění systému objevovat hláška "4gb seg fixup...". Tu je možné odstranit instalací upravené knihovny libc pro XEN a přejmenováním některých adresářů:
apt-get install libc6-xen
mv /lib/tls /lib/tls.disables
Tímto bychom měli naistalovaný základní systém. K tomu abychom mohli používat také síťové služby u DOMU serverů je nutné doinstalovat balík bridge-utils. Pro správu hypervizora XENU zase balík xen-tools:
apt-get install bridge-utils
apt-get install xen-tools
Jakmile máme vše potřebné nainstalováno, musíme provést drobné úpravy souboru "/etc/xen/xend-config.sxp". Je to z toho důvodu, abychom umožnili DOMU serverům přístup k síti. Musíme nejdříve zakomentovat řádek:
#(network-script network-dummy)
A naopak odkomentovat:
(network-script network-bridge)
Nyní by měl být podkladový systém připraven ke spouštění DOMU klientů. Ty si však musíme teprve připravit...

Vytváření a spouštění DOMU serverů